Blog #1 – Vijf tips om te beginnen met afvallen

Vijf tips om te beginnen met afvallen

Vijf tips om af te vallen

Tadaaaa, mijn allereerste blog! En hoe handig is het om te beginnen met tips over afvallen. Laat een reactie achter om te laten weten wat je er van vindt!

Tip 1: Schrijf voor jezelf op wat voor jou de nadelen zijn van dik zijn

Door de nadelen op te schrijven, wordt je gedwongen na te denken over de vraag waarom je nu eigenlijk zo graag wil afvallen. Is dit om gezondheidsredenen? Wilt je partner het graag? Vind je jezelf onaantrekkelijk? Hierdoor kun je je bewust worden van je motief en daar misschien kracht uit putten om het lijnen vol te houden.

Tip 2: Maak een eetverslag

In een eetverslag noteer je hoe laat je eet, wat je eet, waar je eet, eventueel met wie je eet, waarom je eet en de gevoelens die je op dat moment ervaart. Met een eetverslag inventariseer je jouw eigen eetgedrag. Door te noteren hoe laat je eet, kun je bijvoorbeeld achterhalen dat je elke dag om 16.00 uur behoefte krijgt aan zoetigheid. Met de voeding kan daarop worden ingespeeld, bijvoorbeeld door gezonde tussendoortjes te plannen.

Extra tip: Afspraak maken

Maak een afspraak met een BGN gewichtsconsulent! Zij zijn professionals op het gebied van voedingsadvies en begeleiding. Klik hier om een consulent bij jou in de buurt te zoeken. Natuurlijk ben ik hier ook lid van! En ook handig om te weten: Begeleiding wordt door veel zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed.

Tip 3: Snoep verstandig


Aan de hand van het eetverslag (tip 2) kun je zien wat en hoeveel je snoept. De echte dikmakers kunnen dan worden vervangen door gezondere varianten. Door verstandig te snoepen wordt de hoeveelheid energie in de voeding beperkt. Het verstandig snoepen kan eventueel samenvallen met het plannen van de tussendoortjes, dus vaste snoeptijden en snoepplaatsen.

Tip 4: Vaste etenstijden


Gebruik elke dag drie hoofdmaaltijden, waarvan twee broodmaaltijden en een warme maaltijd. Neem deze maaltijden op een vast tijdstip. Ditzelfde kun je doen met de tussendoortjes. Het lichaam gaat wennen aan de regelmaat. De hongergevoelens buiten deze tijden zullen geleidelijk aan afnemen. Door de tussendoortjes goed te plannen worden tussentijdse hongergevoelens vermeden.

Tip 5: Beloon jezelf


Wanneer je je bijvoorbeeld een week lang aan je eigen planning hebt gehouden, kunt je jezelf belonen. Je hebt het dan verdiend. Een beloning kun je van tevoren met jezelf afspreken: bijvoorbeeld als je je een week lang aan een bepaalde stap hebt gehouden trakteer je jezelf op een nieuwe broek, een uitje, een ander nieuw kledingstuk of iets anders dat je graag zou willen. Een beloning is een stimulans om door te gaan en een bewijs van je doorzettingsvermogen.

Step Forward

2 gedachten over “Blog #1 – Vijf tips om te beginnen met afvallen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *