Blog #13 – Spiermassa en Vetmassa

Sporten: Spieren en vetten

Stel je eens voor: Je besluit om te gaan sporten. Je bent vol goede moed naar de sportschool gegaan om af te vallen, maar als je na een paar weken op de weegschaal gaat staan kom je er tot je grote verbazing achter dat je bent aangekomen. Hoe zit dat?

Sporten

Juist als je begint met sporten, bestaat de kans dat je zwaarder wordt. Nu wil ik je natuurlijk niet ontmoedigen om te gaan sporten, want sporten is gezond. Spieren wegen nu eenmaal zwaarder dan vetten. En dat is ‘gezond gewicht’. Meer spiermassa betekent ook meer calorieën verbranden, een goed teken!

Verbranding

Spieren verbranden meer calorieën dan vetten, ook in rust. De verbranding gaat namelijk nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Deze verhoogde verbranding kan wel 24 uur aanhouden. Met meer spiermassa is het ook makkelijker om je gewicht onder controle te houden.

Buikomtrek

Het meten van je buikomtrek kan je bovendien vertellen of je buikvet bent kwijtgeraakt. En een gezonde buikomvang vermindert de kans op ziekten. Tijdens mijn consulten meet ik ook je buikomtrek. Daarnaast kijk ik hoeveel je weegt en wat je spiermassa en vetmassa is. Mocht je hier interesse in hebben, kijk dan eens bij de een-op-een begeleiding. Ik zie je graag in mijn praktijk!

Training

Door regelmatig te sporten, ga je meer calorieën verbranden en val je dus sneller af. Als je aan krachttraining doet, win je aan spiermassa en zal je minder snel afvallen. Wel krijg je een gezondere lichaamssamenstelling bij hetzelfde of misschien zelfs een hoger gewicht. Je krijgt namelijk meer spiermassa en minder vetmassa. Mocht je graag willen afvallen, doe dan ook aan cardiotraining. Het allerbelangrijkste om af te vallen is nog wel het aanleren van een gezond (en nog steeds lekker!) voedingspatroon. Ik kan je hierbij helpen!

Heel veel sportplezier 😉

Blog #12 – 7 excuses om niet te hoeven sporten

De beste smoesjes om languit op de bank te blijven liggen, of niet?

Er zijn misschien wel 100 verschillende excuses om niet te hoeven sporten. Iedereen weet dat sporten gezond is, maar niet iedereen vindt sporten leuk of neemt tijd om te gaan sporten. Smoesjes als ‘ik heb écht geen tijd, ‘ik ga morgen wel’ of ‘het is te duur’ heb je vast wel eens gehoord (of zelf gebruikt). Hieronder 7 excuses opgesomd, voorzien van fraai commentaar van moi.

1. Ik heb écht geen tijd.

Dit is misschien wel de vaakst gebruikte reden om niet te gaan sporten. Je hebt een drukke baan, zit volop met je studie, hebt één of meerdere kids thuis, zorgt voor een hond, kat of cavia of een combinatie van dit alles. Tuurlijk heb je het druk, dat zal ik niet ontkennen. Maar wellicht dat sport of bewegen niet echt een prioriteit is voor je. Gaan sporten is ook een kwestie van investeren in jezelf en er simpelweg tijd voor maken. Zet hem hoog op je ‘to-do lijst’ en maak er een gewoonte van.

2. Ik ga morgen wel.

Morgen ga je vast echt. En als het morgen is, dan ga je die dag erop écht. Van uitstel komt afstel, we all know. Blijf bij je plan. Zet sporten in je agenda en hou je eraan! En als je als brave burger een paar keer in de week sport, kom je anders ook nog eens in de knoei met je rustdagen.

3. Het is te duur.

Niet gaan sporten, omdat het te duur is ook geen valide reden. Sporten hoeft helemaal niet duur te zijn. Trek een paar sportschoenen aan en ga buiten wandelen of hardlopen. Pak de fiets en ga lekker een rondje fietsen. En wil je toch graag naar de fitness, bekijk dan de verschillende sportscholen en abonnementen die worden aangeboden.

4. De sportschool is zo ver weg.

Gelukkig zijn er genoeg andere sport- en beweegmogelijkheden. Oriënteer je wat er allemaal in de buurt te doen is. Wie weet is er een wandelgroep, dansschool, sportvereniging of yogaclub in de buurt die bij je past.

5. Het regent.

Misschien dat mensen bang zijn dat ze smelten, ‘het regent’ heb ik meer dan eens gehoord. Als het regent, kun je nog prima langs je sportclub of fitness gaan. Een buitentraining wordt wat lastig als het met bakken uit de hemel valt. Je zou dan kijken of je je training naar binnen kan verplaatsen. Een beetje miezer kan zelfs lekker zijn!

6. Ik ben te moe.

Ook zo’n mooie. Niet willen sporten, omdat je te moe bent. Sporten geeft nu juist energie! Als je lekker aan het sporten of bewegen bent, verdwijnt die moeheid vanzelf. Ga voor jezelf na of je een ochtendmens bent of nu juist een avondmens en probeer je sportmomenten daar op aan te passen.

7. Vanavond komt … op tv.

Natuurlijk wil je je favo programma niet missen, maar jongens .. het is 2018. Je kunt alles tot in treure terugkijken. Dus voor alle GTST-ers, Wie is de Mol & Temptation Island fans: Dit is geen goed excuus. Eerst knallen in de sportschool, voetbalveld of wat dan ook, dan kun je daarna welverdiend je tv programma terugkijken.

Het kan een drempel zijn om aan een sport te beginnen. Als het eenmaal een gewoonte is geworden, zul je zien dat sporten je heel veel goeds brengt. Je voelt je fitter en energieker. En als sporten lichamelijk of conditioneel zwaar is, start dan eens met bewegen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen en probeer deze ronde steeds een beetje groter te maken. Veel sportplezier!

sporten

Blog #11 – Gezond(er) carnaval vieren

carnaval

Carnaval & Kcal

Carnaval staat weer voor de deur. Voor de één is het een feest dat nooit gevierd wordt, de ander is al maanden aan het voorbereiden. Een gezonde leefstijl of willen afvallen gaan nou niet per definitie goed samen met carnaval vieren. Vaak worden de nodige biertjes gedronken en een snelle hap is zo gehaald. Als echte Brabander kan een blog over carnaval niet ontbreken.

Tips om gezond(er) carnaval te vieren

Tja, het gezondst is natuurlijk om geen alcohol te drinken, op tijd te gaan slapen en bewust te eten. Echter is dit geen realistisch advies voor de fanatieke carnavalsvierder. Wat kan dan toch helpen?

1. Gezonde maaltijd.

Maak een gezonde maaltijd voordat je carnaval gaat vieren. Zorg bijvoorbeeld voor een lekker ontbijt of lunch met fruit zoals magere kwark met muesli en frambozen of een volkoren boterham met 100% notenpasta met plakjes banaan. Kies in de avond niet voor een vette hap, maar maak een lekkere maaltijdsalade met kip bijvoorbeeld of volkoren spaghetti met veel verschillende groenten.

2. Maak afspraken met jezelf in de kroeg.

Je kunt natuurlijk biertje na biertje achterover slaan, wat zo’n 90 kcal per glas betekent (voor een glas zoete wijn ruim 140 kcal!). Een tip is om na elke alcoholische drank, een watertje of light-frisdrank te nemen. Dan krijg je minder ‘loze’ calorieën binnen, dan ben je een beetje lief voor je lijf en wellicht ook voor je portemonnee.

3. Sport en beweeg!

Besluit je toch om een aantal dagen te gaan hossen, ga dan overdag wat gezonds doen! Ga lekker buiten een rondje hardlopen of maak een lange wandeling. Dat vind je kater misschien in het begin niet zo leuk, maar later ben je jezelf dankbaar!

Wat zit er nou eigenlijk in?

Een klein stukje bewustwording is nooit weg.

Wat Hoeveelheid Energie
Bier bierglas 90 kcal
Rode wijn wijnglas 123 kcal
Zoete wijn wijnglas 144 kcal
Droge wijn wijnglas 100 kcal
Flugel shotje 38 kcal
Bacardi-Cola glas 170 kcal
Kroket per stuk 177 kcal
Frikandel per stuk 189 kcal
Friet met mayonaise per zak 630 kcal
Spa blauw ^^ glas 0 kcal

Veel plezier en geniet met mate(n)! ^^
En nu al aan de slag willen met gezonder leven? Bel of mail me!

carnaval

Blog #10 – Goede voornemens, een lachertje!

Goede voornemens onzin?!

Onze goede voornemens zijn al weer ruim een week oud. Zoals elk jaar hebben een hoop mensen op 1 januari met zichzelf afgesproken om dit jaar minder te drinken, te stoppen met roken, meer te bewegen, af te vallen, meer tijd met de kids door te brengen… Om het jaar erop weer precies hetzelfde af te spreken.

Ik geloof niet in goede voornemens en ik geloof er al helemaal niet in om hier een datum aan vast te hangen. Dikke kans dat tegen het einde van deze maand je goede voornemen niet meer is dan een vage herinnering.

Als je verandering aan wil brengen in je leven, dan moet je dat doen omdat je dit wil door er serieus voor te gaan. Niet omdat het toevallig 1 januari is en je jezelf met nieuwjaarsnacht misschien nog wel compleet hebt laten gaan met oliebollen en champoepels. Het gaat niet alleen om de intentie, zoals met een goede voornemen, maar om echte motivatie om te veranderen.

Als jij klaar bent om serieus aan jezelf te werken en een gezondere leefstijl wil, dan hoor ik graag van je. Niet omdat het januari is, maar omdat jij een betere versie van jezelf wil worden. Ik kan je begeleiden naar blijvend afvallen en een gezonde(re) leefstijl. Meer weten?
Bel of mail me!

 

kerst

Blog #9 – Realistische tips voor een gezonde Kerst

Kerst & Kcal

Het is bijna Kerstmis. Nog een paar dagen werken, studeren, kerstinkopen doen, boodschappen halen en dan hebben veel mensen een paar dagen vrij. Bij Kerst denk ik aan familie, foute kerstmuziek, nog foutere kersttruien… en eten. Met een beetje pech vliegen er zo een paar kerstkilo’s aan. Om vervolgens in het nieuwe jaar met frisse tegenzin aan goede voornemens te beginnen. Dit hoeft natuurlijk niet zo te gaan.

Met een paar handige tips kom je de Kerst door zonder je daarna schuldig te voelen, omdat je je wellicht iets te veel hebt laten gaan.

Tip 1: Weet wat je eet

Een stukje bewustwording. Nu ben ik geen fan van alsmaar calorieën tellen, maar het kan je zeker helpen. Misschien pak je dan net een kerstkransje of twee minder.

Wat Hoeveelheid Energie
Stol met spijs per snee 155 kcal
Chocoladekransje per stuk 55 kcal
Oliebol per stuk 161 kcal
Champagne per glas (85 ml) 57 kcal
Gluhwein per glas (120 ml) 142 kcal
Roomboter per snee 44 kcal

 

Tip 2: Kies niet alleen maar voor ongezond

Als je in de avond weet dat je gaat gourmetten, fonduen of uitgebreid uit eten gaat, kies dan tijdens je ontbijt of lunch voor een gezondere maaltijd. Laat die kerststol even voor wat ie is en maak een lekkere fruitsalade of smoothie.

Tip 3: Beweeg met Kerst!

Veel sportscholen zijn tweede Kerstdag gewoon open, pak naast al je familiaire verplichtingen even een uurtje voor jezelf en ga sporten. Of kies voor een uitje met beweging, zoals een lange boswandeling.

Tip 4: Balansdagen

Denk niet ‘ik zie het nieuwe jaar wel weer’, maar pak nu nog een paar balansdagen. De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn bijvoorbeeld ideaal om eens extra goed op je eten te letten of meer te bewegen.

Tip 5: Sausje apart

Sausjes kunnen erg lekker zijn, maar ook veel vet bevatten. Ben je hiervan bewust door niet klakkeloos een dot saus op je bord te mikken of maak je sausjes zelf. Mocht je uit eten gaan, dan kun je vragen of ze de saus apart willen serveren.

Tip 6: Kies Slim

Met Kerst wordt er vaak veel vlees gegeten. Ook vlees kan veel vet bevatten en daarmee ook veel verzadigd vet. Ben bewust van je hoeveelheid vlees en kies voor een ruimte portie groente.

Tip 7: Maak afspraken met jezelf

Sluit deals met jezelf. Bijvoorbeeld na een glas wijn, eerst een glas water. Of maximaal twee glazen alcohol. Of wel een oliebol, maar verder enkel gezonde hapjes. Of wel een dessert, maar geen slagroom. Of wel een stol met spijs, maar geen roomboter. Of….. you get the point.

Ik wil je in ieder geval een hele fijne Kerst toewensen en een gelukkig en een gezond 2018! En gezond starten kan ook heel gemakkelijk online, met de online begeleiding van mij! Maak je samen met mij een gezonde start?

 

kerst