Een interview met bodemadviseur Guus Dijkstra
Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat Guus Dijkstra ons team kwam versterken. Met een achtergrond in de aannemerij nam hij een nieuwe discipline mee die vooral op praktisch gebied van meerwaarde is binnen Stepforward. Hoe bevalt het hem aan de andere zijde van het bureau? Met welke projecten is hij druk bezig en wat maakt ons bodemteam nou zo uniek?
Guus, je bent nu een jaar bij Stepforward aan de slag. Wat is jouw achtergrond en wat doe jij precies in deze functie?
Voordat ik bij Stepforward kwam werken, zat ik jarenlang in de aannemerij. In eerste instantie lijkt dit een compleet andere wereld dan degene waar ik nu in werk, maar stiekem zijn er ook wel veel raakvlakken. Als bodemadviseur help ik nu de ideeën en plannen die wij hebben voor een project, vertalen naar haalbare casussen. Mijn kracht zit in het feit dat ik in mijn hoofd vaak al kan zien hoe een werk uitgevoerd wordt. Vooraf signaleer ik al waar iets eventueel mis kan gaan lopen. Of wat wij willen wel haalbaar is, op bodemgebied. Ik zie de knelpunten en uitdagingen. Doordat ik dezelfde taal spreek als de aannemer die met onze plannen aan de slag moet, kan ik alvast de kolen uit het vuur halen. Zeker als er iets moet worden aangepast in het plan, stuit dit vaak op weerstand. Met mijn ervaring zorg ik ervoor dat concrete oplossingen worden gevonden waar beide partijen mee uit de voeten kunnen
Wat is het grootste verschil tussen je werk in de aannemerij en je huidige functie binnen Stepforward?
Het grote verschil voor mij is toch echt wel de cultuur op de werkvloer. Dit is niet met elkaar te vergelijken. In de aannemerij wordt op de man gespeeld. Het is een heel persoonlijke, harde wereld. Dat is hier helemaal niet het geval. Ik houd van directe communicatie en kan soms best een beetje bot zijn, maar uiteindelijk staat samenwerking voorop.
Waar geniet je het meest van in je baan?
Ik vind het ontzettend leuk dat je hier met hele verschillende projecten te maken hebt. Als aannemer kom je hier nooit bij. Dan heb je met een beetje geluk één keer in de vijf jaar een gaaf project ertussen zitten. Maar bij Stepforward zijn er alleen maar gave projecten!
Vertel eens wat meer, wat vind je leuk hier in het Rotterdamse?
Waar moet ik beginnen. Ik heb het gewoon ontzettend naar mijn zin! Het werken aan bijzondere projecten, de kleinschaligheid van het team. Het is hier menselijk, we nemen elkaar serieus en kunnen ook vreselijk met elkaar lachen. In de aannemerij wordt niet veel van en aan elkaar gevraagd. Bij Stepforward is het teamverband veel warmer. Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik dankzij mijn werk bij Stepforward een veel betere vader kan zijn. Dat klinkt misschien wat cheesy, maar de werk-privé balans is hier goed. Dat ben ik in de afgelopen jaren als een groot goed gaan zien. Uiteindelijk bestaat het leven niet alleen uit werken. En ben je daarnaast ook een fijnere collega als je beter in je vel zit en dat komt je werk weer ten goede. Full circle!
Goed om te horen Guus, kun je iets meer vertellen over een project waar je nu mee bezig bent? Nieuw-Kralingen bijvoorbeeld, dat is behoorlijk groot toch?
In Nieuw -Kralingen, een project van de Heijmans en ERA Contour (ontwikkelcombinatie Nieuw-Kralingen -red.) is de schep in de grond gegaan. Het project krijgt nu echt vorm. Je gaat zien waar de saneringen plaats gaan vinden, waar de verontreinigingen exact zitten. Maar ook waar de opstallen komen. We zijn in dit project veel bezig met de Japanse duizendknoop. De grond is dus niet alleen verontreinigd maar ook besmet met deze exoot. Je kunt de grond dan niet verbanden en ook niet afgraven. Dat vraagt om innovatieve oplossingen. We werken samen met de gebiedsmanagers die het civiele deel oppakken. Dat gaat erg goed. Het is een hele prettige, leuke samenwerking. Ze nemen ons heel serieus, iedereen is tot nu toe zeer tevreden.
Wat ik ook nog wel wil benoemen, is dat ons bodemteam rondom dit project zo goed in elkaar zit. Joost van Schijndel, onze senior bodemadviseur, heeft veel kennis van regelgeving en hoe beschikkingen lopen. Ik ben een praktijkman, daarom sparren we vaak over hoe we iets het beste aan kunnen pakken - maar we vullen elkaar voornamelijk goed aan. Deze combinatie zorgt ervoor dat we ook wel eens het gouden duo worden genoemd. Rowdy Baan pakt de werkvoorbereiding op door middel van het Qgis systeem. Dit is een informatiesysteem op basis van een landkaart waar je alle informatie in kan stoppen die je wilt. Alle lagen worden over elkaar heen getrokken, waardoor je snel de knelpunten inzichtelijk hebt. Peter de Rooij pakt de planning op en zorgt ervoor dat alles in de pas loopt. Het project loopt dankzij deze samenwerking heel soepel. Ik ben blij dat we elkaar zo goed aanvullen en kijk uit naar het vervolg!