Stepforward in het Algemeen Dagblad
Het watertorenterrein in Zwijndrecht, het Mercon Kloos-terrein in Alblasserdam, het complex van Nedstaal, de Noordoevers in Hendrik-Ido-Ambacht of bedrijfsterreinen langs de Merwede in Hardinxveld-Giessendam. Jarenlang lagen ze braak nadat de bedrijven waren vertrokken of failliet gingen. Nieuwe ontwikkelingen werden tegengehouden door de crisis en niet in de laatste plaats door de enorme verontreiniging van de bodem en de verwachte, hoge saneringskosten.
Stepforward weet daar met een andere benadering toch schot in te brengen. Gesteund door investeerders koopt het jonge bedrijf zelf de locatie om er na sanering woningen of bedrijven op te bouwen. Of het werkt samen met andere partijen. ,,Wij bekijken de mogelijkheden en onmogelijkheden en brengen alle risico’s in kaart. We lossen gezamenlijk met buurt, gemeente, provincie, eigenaren en ontwikkelaars de problemen op. Als een soort mediator. Daar wordt iedereen vrolijk van”, zeggen directeur Stefan Wemmenhove en bodemdeskundige Joos van Schijndel.
Bron: Algemeen Dagblad - 30 mei 2018
Soms hoeft vervuilde grond niet afgegraven en afgevoerd, maar alleen afgedekt te worden. Soms kunnen bacteriën via natuurlijke afbraak hun werk doen. Dan worden saneringen van miljoenen teruggebracht tot tonnen of duizenden euro’s.
In totaal is Stepforward op 215 locaties in Nederland bezig. Op het Mercon Kloos-terrein in Alblasserdam herinneren alleen de grote blauwe hallen nog aan de voormalige scheeps- en staalbouw. De bodem is vervuild met zware metalen, olie, PAK’s en cyanide. Mercon Kloos probeerde het jarenlang tevergeefs te verkopen. Onlangs kocht de Rotterdamse ontwikkelaar Whoonapart het terrein om er 250 woningen, een hotel en museum te bouwen.
Wemmenhove: ,,We brengen daar de verontreiniging in beeld en kijken waar gewoond of geparkeerd gaat worden. Met bijvoorbeeld een parkeergarage kun je de vervuiling afdekken, terwijl je in een tuin misschien moet afgraven en een leeflaag schone grond moet aanbrengen. Zo rekenen we alles door en nemen we de risico’s voor de ontwikkelaar weg. Die krijgt een reëel beeld van de kosten.”
Op dezelfde manier bekijkt Stepforward hoe 9 hectare van het zwaar vervuilde Nedstaal-terrein - onder meer met asbest - herontwikkeld kan worden als bedrijfsterrein. In opdracht van de ondernemers langs de Veersedijk in Hendrik-Ido-Ambacht onderzoekt Stepforward of er na twintig jaar vergeefse plannen toch woningen aan de Noordoevers gebouwd kunnen worden, zoals de Drechtsteden willen.
Ook kleinere ondernemers of particulieren met vervuilde grond kan Stepforward helpen. Bijvoorbeeld de Kinderdijkse ondernemer Arie Hoek, die altijd al wilde wonen aan de Molenweg. Vanwege het ontbreken van een schone grondverklaring leek dat plan te stranden. ,,Hij zag er als een berg tegenop, maar de vervuiling bleek mee te vallen. Nu gaat hij er zijn droomhuis bouwen”, vertelt Wemmenhove.