Subsidiepot Bedrijvenregeling sluit in 2024
In 2015 is het Convenant Bodem en Bedrijfsleven kort gesloten. Als vervolg hierop werd de Bedrijvenregeling in het leven geroepen. Deze regeling komt eigenaren of erfpachters van een in gebruik zijnde bedrijfsterrein met een bodemverontreiniging tegemoet. De subsidie kan onder bepaalde voorwaarden worden aangevraagd. Om de saneringen op de terreinen te versnellen, heeft de overheid de regeling in 2017 aanzienlijk verruimd. Er is echter ook een einddatum vastgesteld voor de regeling. Op 1 januari 2024 gaat de subsidiepot dicht. Wat moet je weten?
Bijdragen subsidie
De subsidiepot is niet gering, zowel de overheid als het bedrijfsleven heeft hier miljoenen euro’s in gestopt. De hoogte van een financiële bijdrage varieert voor een MKB bedrijf tussen de 25 en 40 procent. Dit kan de kosten voor een sanering behoorlijk drukken. Voor niet MKB bedrijven ligt de bijdrage overigens zo’n 10 procent lager. Overweeg je om te verhuizen met je bedrijf of deze wellicht te verkopen in de nabije toekomst? Dan is de Bedrijvenregeling ook heel interessant. Het recht van subsidie is namelijk volledig overdraagbaar.
Wijzigingen in de bedrijvenregeling
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een termijn vastgesteld waarbinnen de sanering plaats moet vinden. Dit betekent dat om aanspraak te maken op de regeling momenteel adequate actie noodzakelijk is. Een saneringstraject neemt gemakkelijk enkele jaren in beslag. Waar moet je rekening mee houden?
- Voor 1 januari 2024 moet het saneringsplan of de BUS-melding zijn ingediend.
- Voor 1 januari 2025 moet de subsidieaanvraag plaats hebben gevonden.
- Voor 1 januari 2030 moet de sanering zijn afgerond en de subsidievaststelling zijn ingediend.
Bestemmingswijzigingen
Gaan er woningen gebouwd worden op het voormalige bedrijventerrein? Je kunt nu ook aanspraak maken op de subsidiepot wanneer er een bestemmingswijziging plaatsvindt. Voor veel projecten van doorslaggevend belang! Terreinen met een grootschalige grondwaterverontreiniging kunnen enkel aanspraak maken op de regeling onder bepaalde voorwaarden. Tenslotte kan de monitoring of langdurige sanering worden overgedragen aan de overheid of andere instantie. Op deze manier krijgen sterk verontreinigde locaties weer perspectief.
Kom in actie!
Momenteel wordt er nog niet optimaal aanspraak gemaakt van de gelden in de subsidiepot. Niet heel gek, want het betreft vrij complexe materie. Zo heb je te maken met verschillende overheidsorganen, moet de documentatie op een bepaalde wijze worden aangeleverd en willen de regelingen elkaar nog wel eens kruisen. Stepforward kent de regels, uitdagingen en kansen op het gebied van subsidiering. Wij kunnen dan ook van grote meerwaarde zijn in deze trajecten. Zeker wanneer herontwikkeling tot de mogelijkheden behoort, is snel handelen om op tijd aanspraak te kunnen maken op de Bedrijvenregeling wenselijk. Het samenstellen van een saneringsplan of BUS-melding kan een langdurig proces zijn. Uiteraard kunnen wij je hier met onze ervaring, kennis en kunde optimaal in ondersteunen.
Subsidiecheck
Wil je weten wat je kunt verwachten, of twijfel je nog of jouw terrein in aanmerking komt voor de Bedrijvenregeling? Dan kun je bij ons een subsidiecheck uit laten voeren. Zo weet je op korte termijn waar je aan toe bent en welke kansen er liggen op het gebied van subsidie. Indien gewenst kunnen we vervolgens het gehele traject van A tot Z voor je begeleiden.
Meer weten?
Stepforward is gespecialiseerd in de aanvraag van subsidies zoals de Bedrijvenregeling. Het kan best overweldigend zijn om hier zonder specifieke kennis aanspraak op te maken. Wij ondersteunen je dan ook graag in dit proces. Maak een vrijblijvende afspraak om te bespreken wat we in jouw situatie kunnen betekenen.